Kemi och UV-härdningsprocessen
Allt UV-aktiverat gellack idag är baserat på akrylater. Akrylater är en bred term för kemin bakom de flesta plaster runt omkring oss. Gemensamt för dem alla inom nagelbranschen är att de oftast förekommer i flytande och ohärdad form.
Alla våra gellack är UV-aktiverade och kräver UV-ljus på mellan 365nm och 405nm våglängder för att initiera härdningsprocessen. Nailsters UV-lampor avger UV-ljus vid dessa våglängder för att säkerställa korrekt härdning.
Spektrografi och ljus
När vi pratar om ljus och dess olika våglängder rör vi oss in i spektrografins värld. Spektrografi är tekniken för att klassificera ljus baserat på dess våglängd. Termen "nm" står för nanometer, där 1 meter är lika med 1 miljard nanometer. Ljus som vi vanligtvis ser från en lampa i vardagsrummet faller inom det synliga spektrumet, som sträcker sig från 435 till 750 nm. Som jämförelse är röntgenstrålningen som används av tandläkaren runt 1 nm. Våglängden definierar avståndet mellan två vågtoppar i strålningen, vilket innebär att det för rött ljus med en våglängd på 750 nm kan finnas upp till en och en halv miljon "toppar" på en meter.
Strålning delas in i olika kategorier med specifika namn som röntgen, ultraviolett, synligt ljus och infrarött (det senare upplevs som värme). UV-ljuset som används för att härda UV-gellack faller inom våglängderna 365 till 405 nm, beläget i det ultravioletta spektrumet, ofta kallat UV-A-ljus.
Det är värt att notera att vanligt ljus från inomhuslampor inte kan härda våra produkter, så det är säkert att arbeta under en vanlig lampa utan risk för oavsiktlig härdning.
UV-lampans styrka
UV-lampor mäts ofta i watt, men det ger inte en exakt bild av lampans faktiska styrka. Watt anger vanligtvis lampans maximala strömförbrukning, vilket kan liknas vid att bedöma en bils prestanda utifrån dess bränsleförbrukning. Ett mer noggrant sätt att bedöma en UV-lampa är att mäta dess UV-styrka. Eftersom detta kan vara ganska tekniskt, nämns UV-styrkan sällan i marknadsföringen av UV-lampor.
Placeringen av LED-dioderna och hur UV-strålarna reflekteras inne i lampan gör att styrkan varierar beroende på var i lampan den mäts. Styrkan är högst längst in i lampan, medel i mitten och lägst vid sidorna.
Vår lampa har följande UV-styrka:
Längst in: 20-22 mW/cm²
Mitten: 12-16 mW/cm²
Sidorna: 10-12 mW/cm²
Lampans "Low heat"-funktion startar på en tredjedel av denna styrka och ökar gradvis under 99 sekunder.
Solljus och ditt nagellack
Solljus kan faktiskt härda ditt gellack, varpå det är viktigt att förvara dina produkter på ett mörkt ställe. Undvik också att göra dina naglar utomhus, eftersom direkt solljus kan påverka härdningsprocessen och kvaliteten på ditt arbete.
UV-C: Den bakteriedödande strålningen:
UV-C-ljus är känt för sin förmåga att döda bakterier och används ofta i medicinska sammanhang för desinfektion. Detta är dock inte en typ av ljus du vill komma i kontakt med under din manikyr, då våra lampor är designade utan UV-C-strålar.
UV-B: Nyckeln till solbränd hud
UV-B är strålningen som ger dig din sommarglöd, men den spelar en minimal roll för att härda ditt gellack. Våra lampor avger endast försumbara mängder UV-B.
UV-A: Hemligheten bakom gellack
Det är UV-A-ljus som kickstartar härdningsprocessen av ditt gellack. Även om UV-A också är förknippat med en ökad risk för hudskador, inklusive cancer, på grund av dess förmåga att bryta ner DNA, är mängden UV-A du utsätts för under en manikyr mycket liten. Denna exponering kan jämföras med några extra timmar i solen, som vid användning av UV-gellack endast 1-2 gånger i månaden anses vara minimal risk enligt forskningen.
För att erbjuda extra skydd har du möjlighet att använda UV-skyddshandskar när du applicerar ditt gellack. Även om detta steg inte är nödvändigt, kan det ge ett extra lager av skydd mot UV-strålning så att du kan njuta av din DIY-manikyr både säkert och med större sinnesfrid.
Struktur av akrylater
På kemisk nivå är akrylaterna i våra produkter en blandning av
Monomerer: Små molekyler som kan kopplas till längre kedjor.
Oligomerer: Korta molekylkedjor som fungerar som ryggraden i polymerstrukturen.
Fotoinitiatorer: Ämnen som initierar polymerisationsprocessen under påverkan av UV-ljus.
Dessa är byggstenarna i alla akrylater och nödvändiga för deras effekt.
När UV-ljus används aktiveras fotoinitiatorerna, som fungerar som en katalysator för monomerer och oligomerer att sammanfoga. Denna koppling resulterar i bildandet av långa, tvärbundna molekylkedjor, kända som polymerer. Det är denna process som omvandlar den flytande akrylatblandningen till en fast och hållbar form på nageln.
Härdningsprocessen är därför central för att uppnå önskat resultat. Fullständig härdning säkerställer att polymererna har bildat en stark matrix, vilket gör UV-gellacket hårt och beständigt. Även om en produkt kan verka härdad på ytan är det viktigt att se till att härdningen utförs ända ner till de nedre lagren för att undvika svagheter i produktens struktur.
Värmeutveckling
Det är en vanlig missuppfattning att värmen från en UV-spiklampa är ansvarig för att "torka ut" naglarna. I själva verket är det bara UV-ljuset som härdar nagelprodukten. Värmen du känner är bara ett naturligt fenomen som uppstår eftersom UV-dioder också producerar värme när de tänds, liknande en glödlampa som blir varm.
Härdningsprocessen för allt UV-nagellack är exotermisk, vilket betyder att det naturligt avger lite värme som en del av den kemiska reaktionen. Vanligtvis är detta inget du kommer att märka. Men i vissa fall, om ett särskilt tjockt lager av produkten har applicerats eller om dina naglar är känsligare, kan du uppleva en varm känsla.
Skulle du känna en ökad värmekänsla är det viktigt att agera försiktigt för att säkerställa din komfort. Det rekommenderas att avbryta härdningsprocessen tillfälligt och ta en kort paus. För att anpassa processen till en trevligare upplevelse kan du använda lampans funktion "Low heat". Denna smarta inställning startar vid en låg intensitet på cirka en tredjedel av full nivå och ökar gradvis styrkan till full kapacitet under de kommande 99 sekunderna. Detta steg hjälper till att minimera värmeutvecklingen så att du kan fortsätta skapa vackra naglar på ett bekvämt och säkert sätt.
Fortsätter du härdningsprocessen trots upprepad smärta på grund av värmen kommer du i extrema fall att uppleva onycholys, vilket gör att dina naglar lossnar. Därför rekommenderar vi att du använder Low Heat-funktionen vid minsta obehag, baserat på en försiktighetsprincip.