Ta bort gellack hemma

Guides
Ta bort gellack hemma

Gellack ger naglarna en väldigt fin glans och finns i en mängd olika färger. Det är både kul och enkelt att styla med gellack men inte fullt lika enkelt att få bort det från naglarna som vanligt nagellack. Här får du reda på exakt hur du gör för att få bort nagellacket på ett skonsamt sätt.

Vad är gellack?

Gellack har länge varit nagelproffsens stjärnprodukt för starka glänsande naglar, men på senare år har industrin utvecklat gellack för hemmabruk – något som blivit enormt populärt! 

Enkelt förklarat är gellack en kombination av vanligt nagellack och gel. För att kunna använda gellack krävs det att du har en UV / LED-lampa eftersom lacket behöver härdas för att ge den jämna glansiga yta som ger naglarna en så fantastiskt läcker look. 

Gellack håller inte riktigt lika länge som akryl eller gel. Efter ungefär en vecka kan det bli dags för ett återbesök hos nagelspecialisten. Har du fixat naglarna hemma måste du först få bort det gamla lacket innan du kan styla dina naglar på nytt. 

Hur tar man bort gellack?

För att få bort gellack krävs lite tid och koncentration. Välj en tidpunkt då du kan sitta i lugn och ro i soffan eller trädgårdsstolen utan att bli störd. Gellackborttagning är inte fullt lika smärtfritt som vanlig nagellacksborttagning med aceton. Anledningen är att gellack ger ett hårdare och mer hållbart resultat. Något du bör undvika helt är att skala eller pilla bort gellacket med fingrarna då du riskerar att skada dina naglar. Du ska helst inte ge dig på att fila bort lacket heller eftersom du riskerar att fila bort delar av ytan på dina naglar.

Vad behöver jag?

Innan du börjar kan det vara bra att ha ett färdigt borttagningskit till hands. I kitet ska följande ting finnas med:
- Bomullsrondeller
- Aluminiumfolie
- Nagellacksremover med aceton 
- Nagelfil
- Nagelbandsolja
- Handkräm

Ta bort gellack: steg för steg

Här går vi igenom steg för steg hur du går tillväga för att få bort gellacket utan att skada dina naglar. Processen är enkel men något tidskrävande så ha tålamod. Ett tips är att du börjar med bara en hand och därefter fortsätter med den andra då det kan bli klurigt att arbeta med folieinkapslade fingrar.

Steg 1: 

Riv loss bitar av aluminiumfolie som du kommer att vira runt varje nagel. Ta en bomullsrondell och dränk den ordentligt i acetonbaserad nagellacksremover. Vira rondellen runt nageln och fingret. Därefter virar du foliepappret ovanpå bomullstussen så att den sitter ordentligt och håller tätt. Upprepa samma process med övriga naglar. 

I detta steg kan du eventuellt börja med att fila bort överlacket väldigt försiktigt. Det kortar ner tiden som du måste ha naglarna dränkta i aceton. Men som sagt, var väldigt försiktig så du inte filar för mycket och skadar din nagel. Dessvärre funkar det inte alls lika bra med acetonfri nagellacksremover eftersom det inte löser upp gellacket särskilt bra.

Steg 2: 

Luta dig tillbaka och njut av en kopp te, kaffe eller en bra TV-serie. Acetonet behöver 15 – 45 minuter för att lösa upp gellacket från naglarna (beroende på om du filat bort överlacket eller inte). 

Steg 3: 

Plocka bort aluminiumfolien och bomullsrondellerna. Gellacket bör ha lösts upp vid det här laget och du kan enkelt pilla eller gnugga bort lacket från naglarna med en bomullspad. Skulle lacket fortfarande sitta för hårt får du upprepa processen igen. Använd eventuellt mer nagellacksremover den här gången.

Steg 4: 

Tvätta händerna noggrant med en skonsam tvål. Återfukta dina naglar och nagelband med handkräm och nagelolja. Låt naglarna vila i minst 24 timmar innan du stylar dem på nytt.

Eftervård av naglar

Efter att du tagit bort gellacket är det viktigt att smörja in händer, fingrar och naglar med en bra handkräm och nagelbandsolja. Acetonbaserade nagellacksborttagare är extremt uttorkande för både hud och naglar. Smörj med masserande rörelser på och runt naglarna under ett par minuter. Oljan får gärna sitta i någon timma eller tills du tvättar händerna nästa gång. Använd morgon och kväll. Det är också viktigt att naglarna får vila ett tag innan du lackar dem på nytt.

Ska du köpa ny nagelbandsolja kan det vara väl värt att satsa på en variant med kallpressade oljor som t.ex. aprikos, mandel och avokado. Det motverkar torra och sköra naglar som lätt går sönder. Produkter med kallpressad olivolja innehåller mängder med E-vitamin som återfuktar och stärker nagelbanden.

Senaste artiklarna

Se alla

Kategorier

Inspiration

Låt dig inspireras av Nailsters många kunder.